Nr. 02

Digestion

Fordøjelsen

1.         Have fuldført kravene til duelighedstegnet ”Ernæring”.

2.         I en periode på 14 dage skal du lave en fortegnelse over al den mad, du spiser.

Du skal notere både hvilke typer mad du spiser, hvor meget du spiser og hvornår du spiser det.

Sammenlign derefter din fortegnelse med næringspyramiden og kommenter dit madindtag. 

3.      Hvad er egentlig fordøjelse?

        Hvilke dele består menneskets fordøjelsessystem af?

4.        Hvor produceres saliva (spyt)?

           Nævn og forklar de tre funktioner som saliva har?

5.         Lav en tegning eller brug en skitse eller et billede af en tand og identificér følgende dele og forklar deres funktion:

            -    emaljen.

            -    dentinen (tandbenet).

            -    pulpus.

            -    gummen.

            -    cement (plomber).

            -    rodhinden.

            Hvilken vigtig funktion har tænderne i fordøjelsesprocessen?

6.         Lav en tegning eller brug et diagram eller et billede, eventuelt en model, og navngiv alle de organer som spiller en rolle i forbindelse med fordøjelsen og forklar hvert enkelt organs funktion – fra maden kommer ind i munden og helt til affaldet kasseres gennem endetarmsåbningen (anus).

7.        Forklar forskellen mellem en fødebolus (flertal: -boli) og chymus.

8.        Hvad er galde?

           Hvor dannes galden?

           Hvor lagres galden?

           Hvor i fordøjelseskanalen kommer galden i kontakt med føden?

           Hvad er galdens funktion i fordøjelsen? 

9.       Hvad er en ”villus” (flertal ”villi”)?

Hvorfor kan ”villi” optage næringen så raskt?

Hvilken del af fordøjelseskanalen optager den sidste næring fra føden?

Sammenlign den mængde vand som kan suges op af et stykke almindeligt papir og et stykke køkkenrulle af samme størrelse.

10.     Hvad sker hvis der er for meget vand i chymus, når den forlader tyndtarmen?

          Hvad sker hvis der er ikke er tilstrækkelig med vand? 

11.       Hvorfor er det godt for fordøjelsen, at der er fiber i kosten?

            Hvor længe er føden normalt I fordøjelseskanalen?

            Hvad sker, dersom føden er for længe i fordøjelseskanalen?

12.       Demonstrer nedbrydningen af stivelse til glucose med jodtesten.

13.       Hvilke seks basale næringsstoffer er grundlæggende for mennesket og hvor i fordøjelsessystemet foregår hovedparten af det enkelte næringsstofs nedbrydning og optagelse i organismen?

14.       Forklar forskellen mellem monosakkarider, disakkarider og polysakkarider.

            Hvilket karbohydrat har størst betydning i ernæringssammenhæng?

15.      Hvad er aminosyrer?

Hvor mange forskellige aminosyrer må menneskekroppen få tilført for at kunne danne alle de proteiner som der er brug for?

Hvad menes med at en aminosyre er essentiel?

Hvor mange aminosyrer er essentielle?

Hvor kan du få alle de essentielle aminosyrer?

Hvad menes med at et protein har høj eller lav biologisk værdi?

16.     Hvad er ATP?

Hvilken funktion har ATP?

Hvordan og fra hvilke bestanddele danner menneskekroppen ATP?

Hvilke tre kemiske processer danner ATP i menneskekroppen?

Hvorfor er mennesket afhængig af at indånde ilt? 

17.     Forklar forskellen mellem vandopløselige og fedtopløselige vitaminer.

            Nævn to almindelige vandopløselige vitaminer.

            Nævn to almindelige fedtopløselige vitaminer.

18.       Skriv ned og forklar fire skriftsteder i Bibelen om fordøjelsen.

19.       Skriv ned og forklar fem citater fra E.G.White om hvad man kan gøre for at have god fordøjelse.

         Vælg citater med forskellige temaer.