Nr. 13

Preserving (HA-13)

Henkogning
Konservering

1. Præsentér følgende eksempler fra din egen konservering:

a. Seks dåser henkogt frugt, mindst to slags.

b. Tre glas gelé, syltetøj eller marmelade.

2. Hvilke betydningsfulde ting skal man overveje når man vælger frugt til henkogning eller til at fremstille gelé, syltetøj eller marmelade?

3. Fortæl om de almene regler for forberedning af frugt og grønsager til konservering.

4. Hvilken slags dåser er bedst velegnede til konservering? Hvilke andre materialer end glas kan bruges som emballage? Hvordan skal alle hjælpemidler, dåser, glas og gummiting behandles inden brug?

5. Hvad er vigtig med tanke på varm?

6. hvilke er de almene regler omkring konservering af frugt? Vis propotionerne ved opmåling af vægt, kogetid, sukker mængde, vand, eller anden ingrediens til den frugt du skal konservere, og til mindst to andre.

7. Fortæl om de samme regler for syltetøj, gelé og marmelade.

8. Fortæl om reglerne ved påfyldning og lukning af dåser. Hvordan kan dåser prøves indenfor 24 timer efter påfyldning? Hvis de ikke er lufttæt, hvad kan man gøre?

9. Hvad skal man gøre ved alle dåser, glas osv. inden opbevaring? Hvordan opbevarer konserves?